En visitar el nostre lloc web, acceptes les Cookies que utilitzem per millorar la navegació. Rechazar Aceptar
Àmbit /
Desenvolupament econòmic
Estràtegies per al Desenvolupament Econòmic
Guardar Icono descarga
Compartir Icono Facebook Icono Twitter
Capital de la pastisseria
Més que una mostra internacional de pastisseria
El municipi ha apostat clarament per l’alta pastisseria des del 2018, quan es va organitzar la primera Mostra Internacional de Pastisseria. En aquest esdeveniment, que ja ha celebrat la vuitena edició, nou xefs, entre els quals n’hi ha almenys tres que són internacionals, elaboren receptes professionals per a un públic general. Des del 2020 també s’atorguen els premis Fava de Cacau, una gala que reconeix les cinquanta millors pastisseries de Catalunya i atorga deu guardons de categoria especial. El jovent que s’introdueix en el sector també pot presentar-se al Concurs d’Escoles Reglades de Pastisseria des del 2023. Tot plegat ha dut el municipi a ser reconegut per la seva vinculació amb l’alta pastisseria. De fet, el 2024 es va establir un conveni de col·laboració entre l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i la Mostra Internacional de Pastisseria per vetllar perquè les grans figures de l’alta pastisseria siguin presents tant a l’escola com a la mostra.
Àmbit:
Desenvolupament econòmic
Subàmbit:
Estràtegies per al Desenvolupament Econòmic
Data d'inici:
20/01/2018
Data de finalització:
Indefinida
Província:
Barcelona
Municipi:
Sant Vicenç dels Horts
Nombre d'habitants:
28084
Nombre de visites:
144
Valoració:
Bona pràctica
Més informació
Persona de contacte:
Jaume Juliana Pujolar
Càrrec:
Cap de l’àrea de Promoció Econòmica i de la Ciutat i director de Capital de Pastisseria – Mostra Internacional de Pastisseria
Ens:
Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Lloc web:
Adreça electrònica:
jjp@svh.cat
Telèfon / Fax:
600 436 477
Adreça:
Pl. Molí dels Frares s/n (P.I. Molí dels Frares)
Descripció de la pràctica
Detalles ficha
Context i motivacions per impulsar el projecte i situació prèvia a la iniciativa
Eugeni Muñoz, pastisser local i Millor Jove Artesà Alimentari del 2015, va plantejar a l’Ajuntament la idea d’organitzar un esdeveniment dedicat al món de l’alta pastisseria. Estudiant l’oferta d’esdeveniments gastronòmics i el potencial de la singularitat de la proposta, es va constatar que, en un entorn amb una alta oferta gastronòmica, es percebia que el món del dolç no tenia una proposta articulada que anés dels professionals més importants i professionalitzats del sector cap al públic amateur, cosa que sí que passa en esdeveniments gastronòmics de caràcter general.
Objectius de la pràctica
General:
- Crear una marca que representi el municipi
- Fomentar l’alta pastisseria a Catalunya
- Acostar l’alta pastisseria al públic en general
- Despertar la passió per l’alta pastisseria entre els joves estudiants dels cicles formatius de grau mitjà del territori
- Mobilitzar i reconèixer el sector pastisser consolidat
Específic:
- Organitzar una mostra de pastisseria oberta al públic en general
- Crear premis que reconeguin la qualitat en el sector professional
- Organitzar un concurs per motivar aquells que s’introdueixen en el sector
Població objectiu i abast territorial (districte, barri, etc.)
El municipi en la Mostra Internacional de Pastisseria i la comunitat autònoma en els Premis Fava Cacau i el Concurs d’Escoles Reglades de Pastisseria.
Vinculació amb altres programes o actuacions
L’esdeveniment coincideix amb la Mostra Comercial Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, en què els carrers de Vila Vella s’omplen d’activitats diverses protagonitzades pels comerços, la restauració, la pagesia i el teixit associatiu del municipi.
Implementació
Detalles ficha
Fases i principals línies d'actuació
L’Ajuntament fomenta l’alta pastisseria, sense una oferta equiparable a la que té el món gastronòmic en general. Per aquest motiu, desenvolupa:

1. Creació d’un esdeveniment d’alta pastisseria
El 2018, té lloc la primera edició de la Mostra Internacional de Pastisseria, en què s’elaboren receptes per al públic en general.

2. Creació d’uns premis de prestigi
Per reforçar l’aposta, el 2020, es convoca la primera edició dels Premis. La gala reconeix les cinquanta millors pastisseries de Catalunya en un llistat no ordinal que es renova anualment i s’atorguen deu Faves d’Or per reconèixer les millors pastisseries de cada vegueria, tenint en compte les pastisseries amb més tradició, la innovació o la singularitat.

3. Concurs d’escoles del sector
El 2023 té lloc la primera edició del Concurs d’Escoles Reglades de Pastisseria. El concurs té un format competitiu: en quatre hores, cada equip, format per dos representants de les escoles, han d’elaborar un pastís, unes postres de restaurant i un bombó cenyint-se a les normes que s’estableixen a les bases del concurs. Les escoles finalistes han estat seleccionades entre les candidatures abans de la celebració de la final.

4. Establiment d’un conveni de col·laboració
La consolidació del municipi com a capital de la pastisseria desemboca en l’establiment d’un pacte de col·laboració entre l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, depenent de la Fundació de l’Escola del Gremi de Pastisseria i Museu de la Xocolata de Barcelona, i la Mostra Internacional de Pastisseria, que comparteixen l’interès de promoure l’alta pastisseria a Catalunya i, d’aquesta manera, es materialitza la possibilitat d’unir esforços perquè les millors figures de la pastisseria mundial siguin presents a Catalunya, tant per formar als futurs pastissers i pastisseres de l’Escola de Pastisseria, com a la Mostra.
Actors que hi han intervingut
Nom Tipus Fase en la qual intervé Tipus d'intervenció
Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Administració local
Totes
Totes
Recursos econòmics
Total euros per període
81300
Característiques generals del finançament (períodes, tipus...):
Cost de licitació anual
Llista de recursos econòmics:
Nom de l'ens Modalitat de l'aportació Període de finançament Quantitat Observacions
Des de Fins a
Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Fons propis
01/01/2024
31/12/2024
81300
Recursos humans
Durant l’esdeveniment:
8 persones de dedicació exclusiva
6 persones de dedicació mixta
Altres recursos
Carpa de 125 metres quadrats per a la Mostra, amb capacitat per a 125 persones assegudes.
Electrodomèstics i material necessari per elaborar una recepta amb les exigències del món professional per al Concurs.
Material d’enregistrament i retransmissió en directe de l’esdeveniment dins i fora de la carpa.
Auditori amb una capacitat per a 210 persones per als Premis.
Resultats
Detalles ficha
Descripció dels productes assolits
L’Ajuntament ha celebrat la 8a edició de la Mostra internacional de pastisseria, amb la participació de 9 xefs en cada una (almenys 3 d’internacionals). Des de la seva primera edició l’any 2018, hi han passat mestres pastissers com Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas de l’equip de Disfrutar, Adriano Zumbo, Jordi Roca, Michel Willaume o Lluc Crusellas.

A més, ha organitzat la 6a gala dels Premis Fava de Cacau, en què s’atorguen 10 guardons i es reconeixen 50 pastisseries, i el 3r Concurs d’Escoles Reglades de Pastisseria, amb la participació de sis escoles finalistes, a la primera edició, i quatre, a les següents.

En cada edició s’edita un llibret de l’esdeveniment, amb el programa i una presentació dels participants, i un recull de les receptes elaborades durant la Mostra.

Finalment, cal dir que la pràctica ha desembocat en l’establiment d’un conveni de col·laboració amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, per unir esforços per comptar amb la presència de les personalitats més rellevants en el món de l’alta pastisseria.
Documentació produïda (informes, memòries, projectes, material de difusió...)
Nom Tipus Data Disponibilitat Documentació adjunta
Receptes 2024
Llibre
19/01/2024
--------
Receptes_2024.pdf
Llibret 7a Mostra Internacional de Pastisseria
Llibre
19/01/2024
--------
7a-Mostra-Programa-Pastisseria-CAT.pdf
Difusió de la pràctica
Pàgina web i Instagram

Llistat de les 50 millors pastisseries de Catalunya:
https://svh.cat/actualitat/noticies/50-pastisseries-son-premiades-com-les-millors-de-catalunya-en-la-mostra-internacional-de-sant-vicenc-dels-horts/
Impacte
L’esdeveniment ha esdevingut una marca que representa el municipi, de manera que la població també se l’ha pogut fer seva. Això, en el municipi amb els indicadors socioeconòmics més baixos del Baix Llobregat, ha augmentat el sentiment de pertinença al municipi.

La coincidència amb la Mostra Comercial Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts permet que en aquesta hi hagi una afluència major de públic que beneficia el comerç local que hi participa.

L'esdeveniment també té un impacte dins del sector de l'alta pastisseria català, que hi troba un reconeixement a la seva activitat. El seu rol en el sector es veu legitimat si tenim en compte que és una de les parts implicades en el conveni de col·laboració amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona per vetllar perquè les grans figures de l’alta pastisseria siguin presents tant a l’escola com a la mostra.
Avaluació
Detalles ficha
Tipus
Interna
Ens
Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Principals conclusions
Observacions generals i aspectes assolits respecte als objectius inicials
L’esdeveniment es veu legitimat amb els pastissers de renom que hi han participat i el ressò que se’n fa als mitjans. En definitiva, l’èxit procura una marca de Sant Vicenç dels Horts que s’observa arreu de les pastisseries de Catalunya i que es tradueix en un major sentiment de pertinença de la població al municipi.

Alhora, l’especialització de l’esdeveniment ha aconseguit un reconeixement de les especificitats de la pastisseria, amb unes característiques pròpies dintre del món gastronòmic, i n’esdevé un promotor.
Punts forts de la pràctica
Destaca el caràcter innovador i especialitzat de la proposta dins del món gastronòmic.

També, la promoció municipal de l’esdeveniment n’augmenta la legitimitat, atès que no hi ha conflicte d’interessos a l’hora d’establir un jurat als premis o als concursos de pastisseria.
Punts dèbils de la pràctica
El municipi no parteix d’un sector tradicional. De fet, avui no queden pastisseries d’alt nivell al municipi. Inicialment, pot ser més difícil explicar la promoció del sector pastisser i la destinació de la partida dedicada a l’esdeveniment.

Propostes de millora de la pràctica
S’està consolidant el concepte d’espectacle i deixant enrere el format de fira. Això, que de fet, ja s’ha aconseguit força amb la darrera edició, es pretén encara portar més lluny en la celebració dels deu anys de la Mostra.
Possibilitats de realitzar la pràctica a altres àmbits o entitats
La pràctica es pot transferir en altres municipis amb la promoció d’altres àmbits professionals que puguin ser tradicionals o que no rebin prou reconeixement i es vulguin incentivar.
Desenvolupament econòmic
80 pràctiques
Els governs municipals s'impliquen cada vegada més en totes les activitats del món econòmic i laboral. Moltes de les pràctiques recollides al BBP estan dins de les tendències més innovadores en matèria d'economia social, emprenedoria, inserció laboral, formació ocupacional, economia circular, treball en xarxa i cooperació intermunicipal.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.
Proposa una bona pràctica
Animem els ajuntaments de més de 5.000 habitants de Catalunya a proposar una bona pràctica.